Újházi tyúkhúsleves

Hozzávalók:

  •  2 kg tyúk
  • 250 g tisztított sárgarépa
  • 100 g tisztított gyökér
  • 60 g tisztított zeller
  • 60 g tisztított karalábé
  • 100 g tisztított csiperkegomba
  • 60 g tisztított vöröshagyma
  • 200 g tisztított kelvirág
  • 100 g friss fejtett zöldborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db csemege zöldpaprika
  • 1 db csemege paradicsom
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • só, egész bors, gyömbér

Elkészítés:

1. Az előkészített, megmosott tyúkot 8 részre vágjuk (a máját és a zúzáját is felhasználjuk), majd hideg vízben feltesszük főni. Ha már felforrt szedjük le a habját és sózzuk meg ízlés szerint.

2. Készítsünk fűszerzacskót, melybe tegyük az alábbi fűszereket: egész bors, gyömbérdarabka, fokhagymagerezdek, vöröshagyma. Tegyük a fazékba.

3. Amikor a tyúk már félig megpuhult, adjuk a fazékba a tisztított vegyes zöldségeket, a megmosott gombát, a rózsáira szétbontott kelvirágot, a zöldborsót, a csemege zöldpaprikát, paradicsomot és a petrezselyemzöldet. Nagyon lassú főzéssel pároljuk.

4. Amikor a tyúk teljesen puhára átfőtt, vegyük ki a levesből, lehűtjük, kicsontozzuk, a bőrét eltávolítjuk és a húst vékony hasábokra (juliennre) vágjuk. A tyúkhúslevest közben a tűzről félrehúzva kb. 10 percig pihentetjük, majd nagyon finom szitán keresztül (használhatunk szitába tett szűrőpapírt is) leszűrjük.

5. A levesben főtt sárgarépát, gyökeret és a gombát metéltre vágjuk.

6. Tálaláskor a leveses csészébe rakjuk a metéltre vágott tyúkhúst, a vegyes zöldséget, kelvirágrózsát, csemege zöldborsót, a gombát, a külön kevés levesben kifőzött házi finommetéltet, eperlevelet, vagy esetleg csigatésztát. Forró levessel a csészét felöntjük majd a tetejét megszórhatjuk nagyon finomra vágott petrezselyemzölddel.

Tálalhatjuk levesestálban, de ebben az esetben nem kell kicsontozzuk a tyúkot, csak kisebb darabokra elosztanunk, és a húshoz kínálhatunk paradicsommártást, vagy ecetes tormát.