A felkockázott sütőtököt helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg 1 evőkanál olívaolajjal és 15-20 perc alatt 180 fokos sütőben süssük szép barnára. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor nem tartja majd meg a formáját, amikor összekeverjük a tésztával.
Egy serpenyőben a maradék olívaolajat forrósítsuk fel, dobjuk rá a felszeletelt lilahagymát és pirítsuk meg, nem kell teljesen megpuhulnia, maradhat roppanós picit.
A tésztát tegyük fel főni, ha kész szűrjük le, a főzővízből tegyünk félre keveset, amivel majd a tésztát fogjuk fellazítani, ha szükséges.
Ha megfőtt a tészta, keverjük össze a lilahagymát, sütőtököt, az apróra vágott zsályát, a pirított, durvára vágott dió és a szétmorzsolt kéksajt felét, forrósítsuk át és keverjük hozzá a tésztát is. Sózzuk, borsozzuk és ha túl száraz lenne, lazítsuk fel a tészta főzővizével.
Tálaláskor szórjuk meg a maradék dióval és kéksajttal.