Soós karamellás csodabéles

Soós karamellás csodabéles

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 0,5 kg mascarpone
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja
  • 15 dkg SOÓS cérnametélt

Összeállításhoz:

  • 1 csomag (6 lapos) réteslap
  • vaj olvasztva

A sós karamellmártás:

  • 200 g cukor
  • 60 g vaj
  • 2 1/2 dl zsíros tejszín, főzőtejszín
  • fél teáskanál só

A finommetéltet enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük.

Kézi robotgéppel simára dolgozzuk a sajtkrémet a cukorral, a liszttel és a tejföllel. Ezután belekeverjük a vaníliás cukrot, belereszeljük a citrom héját, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. További 2-3 percig keverjük, és amikor a keverék sima és habos, ráöntjük a kihűlt alapra.

Egy 20×30 centis tűzálló tálat vagy kisebb magas peremű tepsit kivajazunk, majd 3 réteslapot belesimítunk úgy, hogy közüket egy kevés olvasztott vajjal megkenjük. A tölteléket egyenletesen ráhalmozzuk. A maradék réteslapokkal befedjük, miután rétegenként megvajazzuk

Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) kb. 50 percig sütjük. Mielőtt fölszeletelnénk, 20 percig pihentetjük. Amíg sütőben a béles, elkészítjük a sós karamellát hozzá.

A cukrot egy vastag aljú, nehéz, nagy lábosba vagy mély serpenyőbe öntöm. Fontos, hogy a lábos vagy serpenyő magas legyen, mert a karamell forrás közben súlyos égési sérüléseket okozhat. Alacsony lángon hagyom felolvadni, közben nem kevergetem, nem piszkálom. Amíg a cukor karamellizálódik, felmelegítem a tejszínt és felkockázom a vajat. Mikor a cukor teljesen folyékonnyá vált, hozzákeverem a vajat. Elkeverem, míg az összesen fel nem veszi, majd elzárom alatta a lángot, és hozzáöntöm a meleg tejszínt is. Elkeverem, hozzáadom a sót, és készen van.

12 szelet

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc