Pulykás „lasagne”

Hozzávalók 6 főre:

  • 40 dkg házi laska- vagy csuszatészta
  • 1 kiskanál só
  • 60 dkg pulykamell filé
  • 1 mokkáskanál 
  • őrölt fekete bors
  • 6 dkg vaj
  • 25 dkg trappista vagy ementáli sajt (a fele füstölt sajt is lehet)
  • kb. 3 dl tejföl
  • a tál kikenéséhez: 2-3 dkg vaj

Elkészítés:

1. Egy lábasban bő 2,5 liter vizet forralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük, a tésztát beleszórjuk. Az előírás szerinti ideig – általában kb. 10 percig – főzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, jól lecsöpögtetjük.

2. A húst kissé lapjában, rostjaira merőlegesen felszeleteljük. Tulajdonképpen mindegy mennyi szeletre, de azért hatnál kevesebb ne legyen. Egyenként kissé kiverjük, inas részeit vagy levágjuk, vagy több helyen bevágjuk. Kb. 1 kiskanálnyi sóval meg a borssal behintjük. A vajat felolvasztjuk, a húst oldalanként 3-3 perc alatt pirosasra sütjük benne.

3. A sajtot lereszeljük, a tejföllel és a kifőzött tésztával összekeverjük. Felét egy kivajazott, kb. 20X30 centis tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük. A sült húst ráfektetjük, és azzal a vajjal amiben sült, meglocsoljuk.

4. A tészta másik felével betakarjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 percig sütjük. Kockákra vágva tálaljuk. Paradicsomsaláta illik hozzá.

Tipp:

Csirkemell filéből ugyanígy készíthetjük