Pozsonyi kocka

Hozzávalók 6 főre:

  • 40 dkg fodroskocka tészta
  • 1 kiskanál só
  • 8 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 7-8 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál őrölt mák
  • 1 púpozott evőkanál mazsola
  • 4 evőkanál sárgabaracklekvár
  • a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tésztát forrásban lévő, enyhén sózott vízben kifőzzük, leszűrjük és hűlni hagyjuk.A vajat először magában, majd a tojások sárgájával, végül 5-6 evőkanál cukorral keverjük habosra. A tejfölt, a citromhéjat meg a lecsöpögtetett tésztát hozzáadjuk, azután beleforgatjuk a vaníliás cukorral habbá vert tojásfehérjét is. 3. Egy kb. 25 x 20 centis tűzálló tálat kivajazunk, morzsával meghintjük, a tészta egyharmadát belesimítjuk. A maradék cukorral összekevert mákot meg a mazsolát rászórjuk, egyharmadnyi tésztával befedjük. Utána a lekvárt kenjük rá, majd a maradék tésztával letakarjuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 1 órán át sütjük. Melegen tálaljuk.