Paradicsomos húsgombócok sajtmártásban

Hozzávalók:

  • 400 g Soós Premio Orsó tészta
  • 80 dkg darált hús
  • 100 g cheddar sajt
  • 5 dl paradicsomszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Fél fej vöröshagyma
  • 1 ek zeller
  • 1 ek petrezselyemzöld
  • 1 ek liszt
  • 6 ek olívaolaj
  • 50 g vaj
  • 2 dl tej
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük, leszűrjük és egy kis vajjal elkeverjük.

A darált húst sóval, borssal és passzírozott fokhagymával ízlés szerint megízesítjük, kis gombócokat formázunk belőle, majd kevés olajon pirosra sütjük.

A visszamaradt olajban megdinszteljük hagymát, amikor már üveges, hozzáöntjük a paradicsomszószt, illetve a finomra vágott zellert és petrezselyemzöldet. Ha összeforraltuk, a húsgombócokat visszatesszük a paradicsomos szószba, és további 5 percig főzzük.

Közben elkészítjük a cheddar szószt: serpenyőben vajat olvasztunk fel, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd ha felforrt, félrehúzzuk a tűzről, és beleszórjuk a lereszelt cheddar sajtot.

A paradicsomos gombócokat tésztaágyon tálaljuk, a sajtmártást pedig ízlés szerint a gombócok tetejére csorgatva, vagy melléporciózva tálalhatjuk.