Mákos kehely forró málnával

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

20 dkg szélesmetélt, 20 dkg darált mák, 2,5 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja, 1 csomag (15-20 dkg) réteslap

A szószhoz: 30 dkg málna, 2 evőkanál cukor

1. A szélesmetéltet lobogó vízben puhára főzzük, leszűrjük. A mákot feltesszük főni a tejszínnel és a porcukor felével. Ha egyet forrt, levesszük a tűzről, belekeverjük a leszűrt tésztát. Langyosra hűtjük a keveréket.

2. A két tojás sárgáját kikeverjük  a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, olvasztott vajjal, citromhéjjal, majd összeforgatjuk a mákostésztás résszel. Utána óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéket

3. A muffinsütőt kivajazzuk és kibéleljük az olvasztott vajjal megkent kicsi négyzetre vágott réteslapokkal. ebbe tesszük a mákos, tésztás tölteléket. A Réteslap széleket hagyjuk felfelé állni, kicsit lehet össze-vissza.

4. Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük alul 30 percig, majd középen 5-10 percig, míg megpirul a réteslap.

5. Közben a mirelit málnát gyakran kevergetve felforrósítjuk 2 evőkanál cukorral. egy-kettőt rottyan, és levesszük a tűzről.

6. a kisült kelyheket picit hagyjuk kihűlni, tálaláskor a málnát a közepére halmozzuk.