Lencsés, paradicsomos orsótészta

Hozzávalók 5 főre:

  • 1 csomag (400 gramm) Soós orsótészta (kagylótészta is lehet)

Hozzávalók a lencsés, paradicsomos raguhoz:

  • 20 dkg vörös lencse
  • 2 csemegeuborka
  • fél-fél csokor petrezselyem és metélőhagyma
  • 4 evőkanál olaj (lehet olívaolaj is)
  • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 6 közepes paradicsom (60 dkg – lehet ennek megfelelő súlyú konzerv hámozott paradicsom is)
  • 1-1 sárga és zöld húsú paprika

Elkészítés:

Először a lencsés, paradicsomos ragut készítjük el. A vörös lencsét enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szórjuk. Éppen csak 2-3 percig főzzük, ezalatt megpuhul, de szépen egyben marad. Leszűrjük. A csemegeuborkát lencsényi, kb. 3 milliméteres kockákra vágjuk. A petrezselymet és a metélőhagymát finomra aprítjuk, az uborkával együtt az olajba keverjük. megsózzuk, megborsozzuk.

2. A paradicsomok héját lehúzzuk, ehhez ha kell, a szemeket le is forrázhatjuk. Ezután félbevágva kimagozzuk. Felét merülő mixerrel turmixoljuk, az olajos öntethez adjuk. A többi paradicsomot apró (3 milliméteres) kockákra vágjuk, ahogyan a kicsumázott sárga és zöld húsú paprikát is, a paradicsomos olajos öntethez keverjük.

3. A tésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, a lábasba visszarakjuk, a lencsével és a paradicsomos fűszeres olajjal összekeverjük. Azonnal tálaljuk.