Klasszikus sajtos sült tészta

Hozzávalók:

  • 400 g Premio Duro Szarvacska
  • 2 szelet fehér kenyér, héj nélkül
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál Cayenne bors
  • 1 teáskanál mustár
  • 25 dkg chedar sajt reszelve
  • 2 tojás

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Tegyünk fel bőségesen vizet forrni, majd főzzük meg a tésztát: nem kell, hogy puha legyen,
hiszen utána még a sütőbe kerül.
A héj nélküli kenyeret aprítsuk össze a vaj harmadával aprítógépben.
Közben olvasszuk meg közepes lángon a maradék vajat egy edényben, szórjuk bele a lisztet és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk le.
Mikor elkezdene barnulni, öntsük fel a tejszínnel és a tejjel.
Gyakran átkeverve forraljuk fel és dobjuk bele a mustárt is.
Vegyük le a tűzről és keverjük el benne a reszelt sajt 3/4 ét, míg csomómentes nem lesz a sajtos besamel mártás.
Széles edényben verjük fel az egész tojásokat, majd folyamatos kevergetés mellett apránként adagoljuk hozzá a mártást.
Keverjük össze a tojásos mártást a tésztával és tegyük mély kivajazott jénai tálba.
Szórjuk meg a tetejét a kenyérmorzsával és a maradék reszelt sajttal, majd tegyünk a tetejére alufóliát és így süssük 30 percig.
Ha lejárt az idő, szedjük le a fóliát és pirítsuk a tésztát további 10 percig, míg szép aranybarna nem lesz a tetején a morzsa és a sajt.