Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A kápiát megmossuk, majd tepsibe tesszük és nagyjából 15 percig sütjük, amíg feketedni kezd a héja. Félúton megforgatjuk, hogy a másik fele is feketedjen.
Vastag falú edényben lepirítjuk a felkockázott kolozsvári szalonnát, majd kivesszük, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, megszórjuk fűszerpaprikával, majd mielőtt megkeseredne, gyorsan felöntjük a vízzel.
Beletesszük a sűrített paradicsomot is.
A készre sült kápia magokat, majd óvatosan lehúzzuk a paprika húsát a héjáról és hozzáadjuk a pörköltalaphoz.
Forraljuk 10 percig, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.
A tejfölt elkeverjük a liszttel, majd besűrítjük vele az alapot, sózzuk.
Bőséges lobogva forró vízben főzzük készre a tésztát, ha kész, szűrjük le, csepegtessük le.
Kockázzuk fel a harcsafilét, majd kevés olajon pirítsuk át, vigyázva, nehogy szétessenek a haldarabok.
Sózzuk, borsozzuk. Mikor kész, adjuk hozzá a pörköltalaphoz, a visszamaradó zsiradékban pedig forgassuk át a csuszatésztát, hogy egy kis színt kapjon.
Villával széttört túróval és a félretett szalonnapörccel tálaljuk forrón!