Grízes tészta nyírfacukorral szilvakompóttal

Hozzávalók 4 főre:

  • 250 g felezett szilva,
  • 1 csomag Soós széles metélt,
  • 130g nyírfacukor,
  • fél dl vörösbor,
  • 50 g vaj,
  • 150g gríz,
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

A szilvákat metszetével felfelé tepsire vagy tűzálló tálba tesszük, nyírfacukorral megszórjuk, kevés fahéjjal és egy pici sóval megszórjuk. Fél dl vörösbort öntünk alá és bedobjuk a sütőbe. Közben a 150g grízt vajon aranyszínűre pirítjuk, vízzel felöntjük, 5-6 percig forraljuk, majd rátéve a tetőt félrehúzzuk, hogy megpuhuljon. Közben a metéltet kifőzzük, a megpuhult grízt fellazítjuk és összekeverjük a tésztával. A végén egy kevés nyírfacukrot és egy kevést fahéjt adunk hozzá. Egy tálra halmozzuk és a szilva kompóttal körítjük.