Fehérboros hagymakrémleves, füstölt csülökcsigával

Hozzávalók 4 főre:

  • 10 dkg vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 30 dkg burgonya
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 3 db babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • só, bors ízlés szerint

Hozzávalók a palacsintához:

  • 1 db füstölt, főtt első csülök
  • 10 dkg főtt Soós csigatészta
  • 4 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej hagyma cikkekre vágva a betéthez

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk, a forró vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott burgonyát, átforgatjuk. Beledobjuk a babérleveleket és a rozmaringot, felöntjük a fehérborral. Néhány percig forraljuk, majd felöntjük 1 liter vízzel vagy zöldséglevessel és a tejszínnel. Lassan főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Kivesszük a babért és a rozmaringot, majd a levest szép simára összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk.

A főtt csülköt ledaráljuk a bőrével és a kifőzött Soós csigatésztával együtt, majd serpenyőbe tesszük és ráöntjük a felvert tojásokat. Megsütjük, mint a palacsintát. Tálaláskor összevágjuk, és beletesszük a levesbe.