Fafülgombás, édes-savanyú metélt

Hozzávalók 5 főre:

  • 40 dkg Soós rövid metélt

Hozzávalók a raguhoz:

  • egy kis doboz (25 gramm) szárított fafülgomba
  • 1-1 húsosabb zöld és piros színű paprika (35 dkg)
  • 20 dkg konzerv ananászkarika
  • 3 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál nem túl sós sötét szójamártás
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 2 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál méz (kristálycukor is lehet)
  • fél kiskanál Erős Pista (lehet 1-2 apróra vágott csilipaprika is)

Elkészítés:

A fafülgombát bő langyos vízben átmossuk, leszűrjük, egy tálba szórjuk, és annyi langyos vízet öntünk rá, emennyi ujjnyira ellepi. 1-2 órán át így áztatjuk.

2. A kétféle paprikát kicsumázzuk, és a rövid metélthez hasonló nagyságú darabokra vágjuk. Az ananászt lecsöpögtetjük, a karikákat lapjukban félbevágjuk, majd a paprikához (metélthez) hasonló darabokra vágjuk.

3. Az olajat egy wokba (serpenyőbe) öntjük, majd nagy lángon a paprikát 2 percig pirítjuk benne. A gombát leszűrjük – levét félretesszük -, a nagyobbakat földaraboljuk, a paprikához adjuk. 1-2 percig rázogatva pirítjuk, majd következik az ananász.  A szójával, az ecettel, a ketchuppal, a mézzel és az Erős Pistával ízesítjük. Keverve, rázogatva 2 percig pirítjuk, és a gomba főzőlevéből is ráöntünk kb. 1 decinyit, hogy legyen egy kis szaftja.

4. A tésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük. leszűrjük, a zöldséges raguval összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is.