Borjúpaprikás túrós csuszával

Hozzávalók:

  • 250 g tészta
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 25 dkg túró (esetleg a fele juhtúró, zsíros)
  • 0,5 l tejföl (zsíros)
  • só ízlés szerint
  • fehérbors ízlés szerint
  • 40 dkg borjúhús
  • bors
  • pirospaprika
  • liszt az elősütéshez és a habaráshoz
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Ez itt a mi válaszunk a carbonara spagettire!

Az étel neve a „csúszik” ige főneve sült folyamatos melléknévi igeneve, vagyis olyan étel, amely „csúszik”.

A szalonnáról levágjuk a héját, beletesszük a tészta főzővizébe.

Utána felkockázzuk a szalonnát, és lassú tűzön kiolvasztjuk (félig ropogósra).

Közben – al dente – megfőzzük a tésztát. (A sót csak a víz felforralása után tesszük bele, mert úgy gyorsabban forr fel a víz!).

A túrót kb. 4 dl tejföllel összekeverjük, pihenni hagyjuk.

A tésztát szűrjük le, és izibe hozzákeverjük a szalonnát és a kisült zsír felét.

Ezután beletesszük a tejföllel kikevert túrót, kicsit megszórjuk fehérborssal, és összekeverjük, majd beletesszük a kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe.

Ezek után a maradék tejfölt rákenjük a tetejére.

200 fokra előmelegített ütőben pár perc alatt készre sütjük.

A húst, lisztbe forgatás után hirtelen megsütjük a visszamaradt szalonnazsírban minden oldalán.

A kivesszük az edényből, és egy kis zsír hozzáadásával pörköltalapot készítünk.

Amint elkészült a pörköltalap, ebbe visszahelyezzük a husit. Át-átforgatva pároljuk (20-25 perc), majd tejfölösen behabarjuk, és a készre forraljuk.