Ez itt a mi válaszunk a carbonara spagettire!
Az étel neve a „csúszik” ige főneve sült folyamatos melléknévi igeneve, vagyis olyan étel, amely „csúszik”.
A szalonnáról levágjuk a héját, beletesszük a tészta főzővizébe.
Utána felkockázzuk a szalonnát, és lassú tűzön kiolvasztjuk (félig ropogósra).
Közben – al dente – megfőzzük a tésztát. (A sót csak a víz felforralása után tesszük bele, mert úgy gyorsabban forr fel a víz!).
A túrót kb. 4 dl tejföllel összekeverjük, pihenni hagyjuk.
A tésztát szűrjük le, és izibe hozzákeverjük a szalonnát és a kisült zsír felét.
Ezután beletesszük a tejföllel kikevert túrót, kicsit megszórjuk fehérborssal, és összekeverjük, majd beletesszük a kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe.
Ezek után a maradék tejfölt rákenjük a tetejére.
200 fokra előmelegített ütőben pár perc alatt készre sütjük.
A húst, lisztbe forgatás után hirtelen megsütjük a visszamaradt szalonnazsírban minden oldalán.
A kivesszük az edényből, és egy kis zsír hozzáadásával pörköltalapot készítünk.
Amint elkészült a pörköltalap, ebbe visszahelyezzük a husit. Át-átforgatva pároljuk (20-25 perc), majd tejfölösen behabarjuk, és a készre forraljuk.